Η άσκηση “γυμνάζει” και το μυαλό

Η άσκηση δεν βελτιώνει μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό, όπως προκύπτει από νέα αμερικανική έρευνα σε ηλικιωμένους. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ενήλικες άνω των 65 ετών και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε 4 γκρουπ. Η πρώτη ομάδα δεν ακολουθούσε καμία μορφή άσκησης, ενώ οι άλλες τρεις γυμνάζονταν συστηματικά για διαφορετικά χρονικά διαστήματα ανά βδομάδα.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, το γκρουπ των ηλικιωμένων που ακολούθησε την πιο έντονη άσκηση για 150 λεπτά την εβδομάδα, σημείωσε τα καλύτερα ποσοστά στα τεστ δεξιοτήτων και εγκεφαλικής δραστηριότητας. Αντιθέτως, η ομάδα των ηλικιωμένων που δεν γυμνάστηκε καθόλου είχε τη χειρότερη βαθμολογία.

Όπως υποστηρίζουν οι μελετητές, η αυξανόμενη ένταση και διάρκεια της άσκησης βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και προλαμβάνει την άνοια και άλλες νόσους που σχετίζονται με την εγκεφαλική δραστηριότητα, ενώ παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει πως η συστηματική άσκηση είναι το καλύτερο φάρμακο στην κατάθλιψη.

Πηγή: myfit.gr