Ρόδι: ο “κόκκινος χρυσός” της διατροφής μας!


Αν και το ρόδι μπορεί να δυσκολέψει πολλούς λόγω του σκληρού περιβλήματός του, η διακριτική όξινη γεύση και η θρεπτική αξία των ζουμερών και τραγανών σπόρων του θα σας αποζημιώσει. Δεν είναι λίγοι αυτοί που στην προσπάθειά τους να συνοψίσουν σε μία φράση τη διατροφική του αξία το αποκαλούν “κόκκινο χρυσό”. Το ρόδι αποτελεί σύμβολο ζωής, γονιμότητας και ευημερίας στην παράδοση πολλών λαών από την αρχαιότητα. Σπουδαίοι επιστήμονες του παρελθόντος, όπως ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος, εξύμνησαν τις θεραπευτικές ιδιότητές του, χρησιμοποιώντας το για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, της επιπεφυκίτιδας, των στομαχικών και άλλων διαταραχών.


Ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών μελετών επιβεβαιώνουν την παράδοση που θέλει το ρόδι να αποτελεί ένα ξεχωριστό φρούτο. Η ανώτερη θρεπτική του αξία φαίνεται πως προκύπτει από την υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, κυρίως πολυφαινολών, ανθοκυανινών, ταννινών και ελαγικού οξέος. Μάλιστα, έχει φανεί πως η περιεκτικότητα του ροδιού σε πολυφαινόλες ξεπερνά αυτή του κόκκινου κρασιού, του πράσινου τσαγιού και τουμύρτιλλου. Ανάμεσα στις διάφορες ποικιλίες ροδιών, τα μικρού μεγέθους ή/και κόκκινου χρώματος καλό είναι να προτιμώνται καθώς έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα. Εκτός από αντιοξειδωτικά, το ρόδι περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, καροτενίων, σεληνίου, καλίου και φυσικά φυτικών ινών!


Ας δούμε κάποιες από τις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού στην υγεία μας:

• Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει πως το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να αναστείλει το σχηματισμό και πολλαπλασιασμό όγκων σε καρκινικές σειρές κυττάρων του μαστού και του προστάτη.

• Αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής αποκάλυψαν πως η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού για 2 εβδομάδες μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, μέσω της μείωσης των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και του περιορισμού της αθηροσκλήρωσης.

• Αποτελέσματα προκαταρκτικών μελετών υποδεικνύουν πως οι περιεχόμενες στο ρόδι πολυφαινόλες μπορούν να περιορίσουν το οξειδωτικό στρες που μεταξύ άλλων οδηγεί στην εμφάνιση της νόσου Alzhemer’s. Μάλιστα, αντίστοιχες μελέτες σε ποντίκια αναφέρουν πως ο χυμός ροδιού μπορεί να αυξήσει τις γνωστικές λειτουργίες, ιδιότητα που συμβάλλει επίσης στην πρόληψη της συγκεκριμένης νόσου.

• Οι περιεχόμενες ανθοκυανίνες προσδίδουν στο ρόδι αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ ο χυμός του έχει επιπλέον αντιβακτηριδιακές, αντιικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.

Πηγή: eatwell.gr