Βρώμη: Γιατί να την εντάξω στη διατροφή μου;

Πολύς ντόρος γίνεται για τα οφέλη που έχει η βρώμη στην υγεία μας, ιδιαίτερα στην υγιεινή διατροφή και το αδυνάτισμα.

Πόσοι όμως γνωρίζουν αναλυτικά τα οφέλη που παρέχει στον οργανισμό;

Η βρώμη είναι μια τροφή που πρέπει όλο να τη βάλουμε στη διατροφή μας, ανήκει στα δημητριακά και έχει χαμηλή θερμιδική αξία, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, β-γλυκάνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Διατροφική αξία:
• Θερμίδες 150 kcals/ 40 γρ.
• Φυτικές ίνες 2,8 γρ. / 40 γρ.
• Πρωτεΐνη 4,5 γρ/ 40 γρ.

Η βρώμη μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό λόγω της περιεκτικότητας της σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, συμβάλλοντας στην προστασία του οργανισμού από ιούς και βακτηρίδια.

Η φυτικές ίνες θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τα κιλά μας σε φυσιολογικά επίπεδα αφού μας κρατάει πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εκτός από την πλούσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχει ελάχιστες θερμίδες και έτσι δε μας γεμίζει με περιττά κιλά.

Σύμφωνα με έρευνες, η βρώμη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κακής χοληστερόλης και αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητα που έχει σε διαλυτές ίνες που αποβάλλουν πιο γρήγορα τη χοληστερίνη από τον οργανισμό.

Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση του ζαχάρου σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Επιστημονικά στοιχεία για τη βρώμη
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Nutrition» (Βρετανικό περιοδικό διατροφής) έδειξε ότι η βρώμη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο αίσθημα της πείνας και να συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού και καρδιαγγειακού συστήματος. Με βάση τα στοιχεία ερευνών, η τακτική κατανάλωση τροφίμων με πλούσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σχετίζονται με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος δηλώνει πόσο πιο εύκολα μπορεί να αφομοιωθεί η τροφή από το σώμα και επίσης δημιουργεί πιο ήπια έκκριση ινσουλίνης μειώνοντας ακόμη και το αίσθημα της πείνας.

Οι β-γλυκάνες και τα αντιοξειδωτικά της μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου σε παθήσεις όπως η ελκώδης κολίτιδα και η δυσκοιλιότητα. Τα οφέλη που παρέχει στην υγεία της καρδιάς οφείλονται στη β-γλυκάνη, η οποία βοηθά και στη μείωση της χοληστερίνης.

Βάλτε στη διατροφή σας βρώμη, προτιμήστε να καταναλώνεται τις πρωινές ώρες και ωφεληθείτε από τις πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες που έχει για την υγεία.

Πηγή: votanonkipos.gr