Ζάχαρη και αλάτι: 4 κανόνες διατροφής που ακολουθούν οι διαιτολόγοι

Ακόμα και οι διαιτολόγοι υποκύπτουν σε γλυκές ή αλμυρές απολαύσεις. Προσπαθούν όμως να ακολουθούν τα όσα μας συμβουλεύουν. Διαβάστε τέσσερις κανόνες διατροφής που μπορείτε να ακολουθείτε πάντα για να τρώτε λιγότερα σάκχαρα και αλάτι.

Προσοχή στα προϊόντα “χωρίς ζάχαρη”
Η “ένδειξη χωρίς ζάχαρη” δεν απαλλάσσει το προϊόν αυτόματα από τα σάκχαρα. Για παράδειγμα κάποια κράκερ χωρίς ζάχαρη μπορεί να περιέχουν σιρόπι γλυκόζης που θεωρείται επίσης επιβαρυντικό.

Πρώτο το “ολικής”
Αγοράζετε ψωμί και προϊόντα δημητριακών όπου το σιτάρι ολικής άλεσης βρίσκεται πρώτο στη λίστα των συστατικών. Όταν π.χ. ένα κρακεράκι ή ένα μπισκότο έχει πρώτο συστατικό τη ζάχαρη και τρίτο ή τέταρτο το σιτάρι ολικής άλεσης, δεν είναι πλέον υγιεινή επιλογή.

Μην τρώτε τρανς
Προσέξτε αν ένα προϊόν (μαργαρίνη, μπισκότο ή κρουασάν) περιέχει τρανς λιπαρά οξέα. Είναι πολύ πιο επικίνδυνα από τα κορεσμένα για δημιουργία αθηρωματικής πλάκας και δεν πρέπει να περιέχονται στη διατροφή μας.

Αποφεύγετε το αλάτι
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με το κρυμμένο νάτριο στα φαγητά που αγοράζετε, και ειδικά όταν κρύβονται στα έτοιμα καρυκεύματα. Το νάτριο σημαίνει αλάτι (χλωριούχο νάτριο είναι η επιστημονική του ονομασία) και μπορεί να περιέχεται στο κέτσαπ και σε τρόφιμα όπως μπαχαρικά, για παράδειγμα στη σκόνη του σκόρδου. Να επισημάνουμε ότι το σκόρδο είναι ένα μυρωδικό που συχνά συστήνεται σε άτομα με υπέρταση, τα οποία πρέπει να αποφεύγουν το αλάτι!.
Γενικότερα: Αναζητάτε τις πιο σύντομες λίστες συστατικών. Όσο πιο μεγάλη είναι μια λίστα τόσο πιο πολλά πρόσθετα, χημικά στοιχεία περιέχει και τόσο πιο επεξεργασμένο είναι το προϊόν.

Πηγή omorfamystika.gr