Πώς ξέρω εάν έχω έλλειψη σε κάποια βιταμίνη;

Οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες σας φορτώνουν με πολλές θερμίδες ενώ ταυτόχρονα στερούν από τον οργανισμό σας βασικά θρεπτικά συστατικά.

Έχετε ξηροδερμία και προβλήματα στην όραση;
Τι λείπει: Βιταμίνη Α
Η έλλειψη της προκαλεί ευαισθησία σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και σε δερματικές παθήσεις. Πού θα τη βρείτε: Στο γάλα, τον κρόκο αυγού, το βούτυρο, το συκώτι, τα λαχανικά και τα φρούτα με έντονο κίτρινο/ πορτοκαλί χρώμα (π.χ. καρότα, γλυκοπατάτες, πεπόνια) καθώς και σε μαργαρίνες και χυμούς φρούτων.

Είστε κακοδιάθετοι;
Τι λείπει: Βιταμίνη C
Βοηθά στη σύνθεση των ορμονών που ρυθμίζουν τη διάθεση. Ακόμη συμπτώματα όπως το μάτωμα των ούλων, η απώλεια δοντιών, καθώς επίσης και η εξάντληση, η αδυναμία, η ευερεθιστικότητα και το μυϊκό άλγος δηλώνει έλλειψη.

Πού θα την βρείτε: Στα φρούτα (κυρίως στα εσπεριδοειδή, ακτινίδια, φράουλες, παπάγια, μάνγκο, πεπόνι), στα λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, κόκκινη πιπεριά, κουνουπίδι), στο μοσχαρίσιο συκώτι, στα στρείδια r/>

Έχετε μυϊκούς σπασμούς, αϋπνία, νευρικότητα;
Τι λείπει: Ασβέστιο και βιταμίνη D.
Που θα τα βρείτε: Στα λιπαρά ψάρια (τόνος, σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί, πέστροφα, ρέγκα, λαυράκι, φαγκρί, κολιός) στα δημητριακά πρωινού, στις μαργαρίνες και στους χυμούς φρούτων.

Έχετε άφθες στο στόμα, κάψιμο στα χείλη και ενοχλήσεις στη γλώσσα;
Τι λείπει: Ριβοφλαβίνη (Β2).
Συχνή είναι και η δερματίτιδα κάτω ή δίπλα στη μύτη. Τα μάτια μπορούν επίσης να προσληφθούν και να παρουσιαστεί αίσθηση καψίματος, κνησμός και παρουσία κούρασης σε αυτά. Που θα την βρείτε: Μαγιά, συκώτι, εμπλουτισμένα δημητριακά, αυγά, γάλα, κοτόπουλο.

Νιώθετε κόπωση, κατάθλιψη ή έχετε απώλεια μνήμης;
Τι λείπει: Νιασίνη.
Είναι μια από τις πιο σταθερές βιταμίνες Β και η μόνη σημαντική απώλεια νιασίνης παρατηρείται με το μαγείρεμα. Που θα την βρείτε: Ρύζι, καστανό ρύζι, τόνο, κοτόπουλο, μπρόκολο. Κάνετε αυστηρές δίαιτες;

Τι λείπει; Πιθανότατα βιταμίνης Ε. Η έλλειψή της δεν οδηγεί βραχυπρόθεσμα σε κάποια συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά η χρόνια έλλειψη θεωρείται ότι συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου και καρδιοπαθειών. Που θα την βρείτε: στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, τις μαργαρίνες, το φυστικοβούτυρο, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, τα αυγά, τα θαλασσινά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα κράκερ, τους χυμούς φρούτων και τα δημητριακά πρωινού.

Επιμέλεια : Kατερίνα Ποντικάκη