Το αυγό ανεβάζει τη χοληστερόλη στο αίμα. Μύθος ή πραγματικότητα;

Μια ακόμα μελέτη καταρρίπτει τον μύθο ότι η κατανάλωση αυγών αυξάνει τη χοληστερίνη. Ένας μύθος που ειδικά τον προηγούμενο αιώνα αποτελούσε τη βάση των διατροφικών οδηγιών που έδιναν οι ειδικοί στους ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα. Η μελέτη έγινε σε εφήβους και επικεντρώθηκε στην συσχέτιση κατανάλωσης αυγών και στην εμφάνιση παθήσεων που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως υπερλιπιδαιμίες, μεταβολικό σύνδρομο, υπέρταση κλπ. Σύμφωνα με τον ερευνητή Alberto Soriano Maldonado οι νέες μελέτες δείχνουν ότι για την αύξηση των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα, βασικοί υπεύθυνοι είναι η κατανάλωση κρέατος και η αυξημένη κατανάλωση τυποποιημένων προϊόντων και γενικά τροφών πλούσιες σε trans λιπαρά. Τα αποτελέσματα της έρευνας που γίνεται στα πλαίσια του ευρύτερου ευρωπαϊκού προγράμματος σε 9 χώρες HELENA, έδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα παραπάνω ισχύουν ακόμα και όταν οι εξεταζόμενοι έφηβοι κατανάλωναν έως και 7 αυγά την εβδομάδα, ανεξάρτητα από το βαθμό της φυσικής τους δραστηριότητας. Βάσει όλων αυτών, πρέπει να αναθεωρήσουμε την έως τώρα παγιωμένη αυτή αντίληψη, μιας και το αυγό αποτελεί μία πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Σε σχέση με άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και αυξάνουν την χοληστερίνη, ένα μέτριο αυγό έχει μόλις 200 milligrams και αποδίδει μόνο 70 θερμίδες. Για αυτό ειδικότερα σε εποχές οικονομικής κρίσης λόγω χαμηλού κόστους, μπορεί να αποτελέσει μία πολύ καλή εναλλακτική τροφή.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrición Hospitalaria.